Jméno firmy

motto



  Home     Kdo jsme     Práva zvířat     Antimilitarismus     Ekologie     Kuchařka    Kontakt a odkazy 

VEGANSKÁ KUCHAŘKA

Cibulačka
3 cibule, 50g rostlinného másla, 50g hladké mouky, pepř, 30g rostlinného tuku na smažení, 1,5 litru vody, petržel, nebo pažitka.
Na rostlinném másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a necháme zrůžovět. Potom zalijeme vodou a dobře povaříme. Hotovou polévku prolisujeme sítem, okořeníme petrželkou, pažitkou, nebo jemně nakrájenou cibulovou natí. Můžeme přidat i na kostičky nakrájené osmažené pečivo. Sytější polévku je možno připravit přidáním brambor.

Černý kuba
20g sušených hub (250g čerstvých), 250g jemných krupek, 2 lžíce rostlinného másla, 1 menší cibule, špetka kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 2 stroužky česneku, pepř.
Houby, hodinu předem namočené do vody, vaříme do měkka. Omyté a osušené krupky spaříme a osmahneme na kousku rostlinného másla. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova, přidáme uvařené, drobně nakrájené houby, kmín a 15 minut dusíme. Podušené je smícháme s krupkami, okořeníme majoránkou, pepřem a česnekem, vložíme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě zapečeme.

Koláč s jablky
150g rostlinného másla, 300g hladké mouky, 3 lžíce vody, trochu prášku do pečiva, asi 600g na tenké plátky nakrájených jablek, rozinky, hrubá mouka, rostlinné máslo na vymaštění formy.
Z hladké mouky, prášku do pečiva, rostlinného másla a trochy vody vypracujeme hladké těsto a dáme na hodinu do ledničky odležet. Potom z těsta vyválíme 2 placky velikosti dortové formy, naklademe nakrájená jablka, posypeme rozinkami, přikryjeme druhou plackou a přitiskneme. Koláč na povrchu potřeme vlažnou vodou a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Koláč můžeme ozdobit kousky ovoce nebo ovocným krémem.

Bramboračka
1/2kg brambor, 100g kořenové zeleniny, 50g kapusty, 50g rostlinného másla, 60g mouky, popř. majoránka, česnek, čerstvé nebo sušené houby, 1,5l vody.
Z rostlinného másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zalijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do poloměkka. Pak přisypeme kořenovou zeleninu, kterou buď nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky. Současně přidáme nadrobno nakrájenou kapustu. Přidáme houby a polévku dovaříme a okořeníme česnekem, majoránkou a pepřem. Můžeme také použít běžné polévkové koření. Sušené houby přidáme do polévky i s vodou, ve které byly máčeny.

Dušená cibule s ořechy
5 cibulí, 2 lžíce rostlinného másla, 5 lžic vody, 150g ořechů, sójová omáčka, oregano, celerová nať, pepř.
Cibule nakrájíme na plátky. Rozpustíme rostlinné máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Opatrně podléváme trochou vody, aby se cibule nepřipalovala. Dusíme asi 10 minut, přidáme nadrobno nakrájené ořechy a zalijeme sójovou omáčkou. Mícháme a přiléváme sójovou omáčku, až se cibule zbarví do lehce hnědého odstínu. Pak dusíme, až cibule změkne. Jako přílohu podáváme pečené brambory, které pečeme v troubě nakrájené na silné plátky s cibulí, česnekem, paprikou a tymiánem.

Guláš s kysaným zelím
1 balení sójových kostek, 1 a 1/2 hrnku kysaného zelí, 1 hrnek vývaru (zel. bujón), 1 lžíce rostlinného tuku, 2 středně velké cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička saturejky, 2 stroužky česneku (dle chuti), 3 lžičky sladké papriky, pepř, sůl
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek utřený se solí. Na tento základ přidáme sójové kostky připravené dle návodu, podlijeme vývarem a uvedeme do varu. Vaříme 10 minut, občas zamícháme, poté přidáme pokrájené kysané zelí a povaříme 5 minut. Přidáme saturejku a ostatní koření. Guláš mírně zahustíme několika lžičky Maizeny, rozmíchané v trošce vody a chvíli povaříme. Podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky.

Pikantní sója s cibulí
1 balení sójových kostek, 1 hrnek jemně pokrájené cibule, 1 hrnek na nudličky pokrájené zelené papriky, 1/2 hrnku vody, 1/2 hrnku bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce Maizeny, olej na smažení, sůl
Kostky připravené dle návodu pokrájíme na nudličky, přidáme Maizenu rozmíchanou ve vodě, sójovou omáčku, bílé víno a sůl. Dobře promícháme necháme v chladu nejméně 1 hodinu odležet. Smícháme pokrájenou papriku a cibuli s připravenými sójovým masem a na oleji opečeme. Podle potřeby podlijeme vodou. Podáváme s rýží.

Zeleninový špíz
1 balení sójových kostek, 6 lžíc sójového oleje, žampióny, zelená paprika, jablka, několik stroužků česneku, zálivka (2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce citrónové šťávy, 6 lžic vody, 2 lžíce cukru), sůl
Zálivku necháme přejít varem a vychladnout. Nabobtnalé sójové kostky přelijeme zálivkou a necháme v chladu odleet asi 2 hodiny. Papriku nakrájíme na proužky, žampióny pokrájíme na kkousky, aby se daly napichovat na špízové jehly, stejně tak jablka. Na špíz střídavě napichujeme sójové kostky, papriku, jablko, žampión a nakonec potřeme česnekem rozetřeným s olejem a se solí. Vložíme na rozpálený olej, přikryjeme a za občasného otáčení opékáme. Podle potřeby můžeme i podlít vodou nebo zbytkem zálivky. Vaříme asi 15 až 2é minut. Podáváme s rýží.

Prokládané sójové brambory
1 balení sójových plátků, 4 hrnky olupaných a pokrájených brambor, 1 hrnek sójové drtě, 1 hrnek pokrájené cibule, 1/2 hrnku kečupu nebo rajčatového protlaku, 4 lžíce rostlinného tuku, 1 lžička zázovru nebo pepře, sůl
Brambory pokrájíme na plátky. Pečící mísu vymažeme tukem a vyložíme ji jednou vrstvou brambor. Na ni poklademe vrstvu podélně rozpůlených sójových plátků, zasypeme cibulí, položíme dvě vrstvy brambor a opět sójové plátky zasypané cibulí. Uzavřeme vrstvou brambor. Sójovou drť smícháme s troškou vody, kečupu a koření. Touto směsí zalijeme připravený pokrm tak, aby byl zcela zakryt. Přikryjeme a pečeme asi 30 minut. Dalších 20 minut pečeme odkryté, aby se vypařila voda. V závěru pokapeme rozpuštěným rostlinným tukem. Podáváme s bohatou zeleninovou oblohou.

Tofu cibulačka
Tofu 150g, brambory 150 g, cibule 150 g, mrkev 1 ks, petržel, celer, olej 5 polévkových lžic, voda 1200 ml, mořská sůl, drcený kmín, sójová omáčka
Mrkev, petržel a celer očistíme a nahrubo nastrouháme, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a vše vaříme ve slané vodě. Tofu nakrájíme na centimetrové kostky, dochutíme je sójovou omáčkou a společně s cibulí, nakrájenou na tenké plátky jemně osmažíme. Před dovařením brambor vmícháme do polévky osmažené tofu s cibulí a společně dovaříme. Na talíři ozdobíme zelenou natí. Možnou obměnou je přidání ovesných vloček pražených na suché pánvi.

Rýžová polévka s hráškem
Vyloupaný hrách 250 g, rýže natural 80 g, olej 2 polévkové lžíce, celozrnná mouka pšeničná jemná 2 polévkové lžíce, voda 1000 ml, mořská sůl
Hrášek jemně osmažíme na oleji, zaprášíme moukou a za stálého míchání chvíli pražíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Přebranou a spařenou rýži přidáme do polévky a vaříme do změknutí rýže.

Bramborovo-pórková polévka
7 brambor, 3 až 4 pórky, 1 menší celer, 1 velká cibule, špetka bazalky, bylinková sůl, 2 lžíce oleje, 1 bobkový list, 2 litry vody.
Brambory a pórek důkladně opereme; zelenou část pórku odkrojíme a dáme stranou. Zeleninu pokrájíme na špalíčky a v kastrolu osmahneme na oleji. Přidáme koření, sůl a litr vody. Vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Scedíme nebo vyjmeme děrovanou lžící a polovinu rozmixujeme. Směs vložíme zpět do kastrolu a vaříme dalších dvacet minut. Je-li polévka příliš hustá, zředíme trochou vody. Těsně před podáváním ozdobíme posekaným zeleným pórkem.

Zelňačka se sójovým mlékem
500 g kysaného zelí, 200 g brambor, 1 cibule, jíška ze sójové mouky, špetka majoránky, 1 lžička drceného kmínu, mořská sůl, 1500 ml vody, 500 ml sójového mléka
Zelí vložíme do vroucí vody, přidáme zvlášť uvařené a nakrájené brambory, kmín, jíšku, majoránku, sůl a nakrájenou cibuli, kterou jsme lehce osmahli. Přivedeme k varu, přidáme sójové mléko, podle pořeby osolíme, či ještě zahustíme.

Mrkvová polévka
1 l vody, 6 mrkví, kousek malého celeru, 1 brambor, 1 lžíce oleje, 4 lžíce sójového mléka, lžička bylinkové soli, či Solčanky, petrželka, kmín
Oloupaný celer a brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit do 1 litru vody se špetkou kmínu. Před dovařením přidáme očištěné nastrouhané mrkve a bylinkovou sůl. Povaříme ještě 10 minut. Odstavíme z ohně a podáváme posypané zelenou petrželkou, libečkem.

Čočková polévka s houbami
1 polévková lžíce oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 - 4 utřené stroužky česneku, 100 g nakrájených žampionů, 100 g čočky, mražená zelenina, 1500 ml vody, sůl a pepř, petrželka
Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme houby a zeleninu, dusíme 5 minut. Potom přidáme čočku a na mírném ohni mícháme 2 - 3 minuty. Vlejeme vodu, uvedeme do varu a vaříme do změknutí čočky. Podle chuti okořeníme a přidáme petrželku. Nakonec přidáme česnek. Nahradíme-li houby kysaným zelím, vznikne nám čočková polévka se zelím :)

Mexická polévka
125 - 175 namočených čerstvých fazolí, či plechovka konzervovaných fazolí, 1 pl oleje, 2 čajové lžičky mleté papriky, špetka chilli koření (nemusí nutně být), špetka mletého nového koření, 1 nakrájená červená paprika bez semínek, 300 g na kostičky nakrájených brambor, rajčatový protlak, 1500 ml vody
Namočené fazole scedíme a vaříme v dostatečném množství vody nejprve 10 minut prudce, potom plamen zmírníme a vaříme doměkka. Uvařené fazole scedíme. Na rozhehřátém oleji nejprve osmažíme cibuli a po přidání koření 1- 2 minuty mícháme, až se z koření uvolní vůně. Přidáme papriky, brambory a fazole a podusíme 3 - 5 minut. Vlejeme vodu a vaříme 30 minut. Nakonec vmícháme rajčatový protlak, podle chuti okořeníme a ještě 5 minut povaříme.

Vývar s květákem
900 ml vody, 50 g hrachu, 50 květáku rozebraného na růžičky, 50 g mrkve nakrájené na kostičky, 50 g nadrobno nakrájených zelených fazolek, petrželku, tymián, bobkový list, česnek, sůl a pepř.
Vodu, či zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme zeleninu, podle chuti petrželku, tymián, bobkový list, česnek, sůl a pepř. Přidáme zeleninu a vaříme 15 minut až je zelenina měkká. Zahustíme lžící instantní kaše, či sojovou moukou, přidáme lžíci oleje a dochutíme dle chuti.

Křenová pomazánka
Sójové mléko 100 - 200 ml, jablka 250 g, krenex 30 g, tofu 220 g, mořská sůl
Tofu vaříme asi 15 minut ve vodě a po vychladnutí jej dobře rozetřeme s mlékem. Ke vzniklé hmotě přidáme nahrubo postrouhaná jablka, vše dochutíme krenexem a solí. Místo krenexu je vhodější jemně strouhaný křen (samozřejmě, že ne celý kořen, to by vám upadly oči 8-p a krk.)

Sójová pomazánka
Vařené sójové boby 150 g, tofu 100 g, pórek 1 ks, kmín, sladká paprika, mořská sůl, česnek
Tofu vaříme ve vodě s česnekem asi 10 minut, necháme vychladnout, rozmixujeme a rozetřeme s uvařenými boby, přidáme sekaný pórek, tlučený kmín, sůl, sladkou papriku a promícháme. Promazánku je možno zjmenit několika kapkami oleje.

Pomazánka z čočky a mrkve
Čočka 100 g, mrkev 120 g, celer 30 g , cibule 30 g, bobkový list, zázvor, mořská sůl, olej
Předem namočenou čočku uvaříme, zeleninu nastrouháme na jemno a krátce podusíme na oleji s vodou, připravenou zeleninu přidáme k rozmixované čočce, dochutíme kořením a solí a z bobkového listu připravíme vývar, který použijeme k dochucení pomazánky.

Houbová paštika
Houby (např. žampiony) 250 g, sójová mouka hladká 200 g, cibule 100 g, olej 3 polévkové lžíce, mořská sůl, majoránka, drcený kmín
Očištěné houby nakrájíme, s cibulí a moukou hladce rozmixujeme a vmícháme olej a koření. Celou směs zapékáme v olejem vymazané formě asi 40 minut.

Pohanková pomazánka
Pohanka 150 g, čočka 200 g, cibule 200 g, olej 3 pol. lžíce, sójová omáčka 1 polévková lžíce, česnek, mořská sůl, citrónová šťáva
Samostatně uvařenou čočku a pohanku rozmixujeme s předem lehce podušenými kostičkami cibule a dochutíme kořením. Mažeme na celozrnné pečivo, vhodnou přílohou je salát z kořenových zelenin.

Fazolová pomazánka
200 g bílé fazole, špetka sladké mleté papriky, 0,5 dl sójového oleje, čajová lžička mořské soli, 5 stroužků česneku, trochu jemně nastrouhané syrové mrkve
Uvařenou fazoli propasírujeme, přidáme jemně nastrouhaný česnek a důkladně promícháme s ostatními přísadami. Ozdobíme řeřichou


  Home  |   Kdo jsme  |   Práva zvířat  |   Antimilitarismus  |   Ekologie  |   Kuchařka  |  Kontakt a odkazy  |